Pieter Derks

Cabaretier en columnist Pieter Derks speelt vanaf september 2019 de reprise van zijn voorstelling Voor wat het waard is.

Pieter Derks

Cabaretier en columnist Pieter Derks speelt vanaf september 2019 de reprise van zijn voorstelling Voor wat het waard is.

Hij begon op de basisschool met optreden voor klasgenootjes, schreef op de middelbare school al teksten, en ging meteen daarna naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch omdat hij toen zeker wist dat hij cabaretier wilde worden.

Nadat hij de publieksprijs won op het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2005, maakte hij zijn eerste voorstelling Dat zal je nog verbazen en toerde daarmee door alle kleine zalen, jongerencentra, buurthuizen en bezemkasten van Nederland. Sindsdien maakt hij zo’n beetje elke twee jaar een nieuwe voorstelling: Waan (2008), Het werd ook wel eens tijd (2010), Van Nature (2012), Zo goed als nieuw (2014) en Spot (2016). Tussendoor maakte hij in 2013 nog een oudejaarsconference, die werd uitgezonden op Radio 1.

Sinds 2011 is hij ook columnist op die zender, begonnen in de nachtelijke uren bij Vier Zeven (gepresenteerd door Luuk Ikink) maar na een tijdje durfde men het zowaar aan hem ook overdag te laten horen. Sinds 2014 is hij elke woensdag rond 12:30 te horen bij De Nieuws BV op Radio 1.

In 2012 begon Pieter als wekelijkse afsluiter bij De Wereld Draait Door. Daar vatte hij twee jaar lang elke vrijdag het nieuws van de week samen. Daarnaast was hij op televisie te zien in programma’s als In Goed Gezelschap (improvisatie-programma), De Slimste Mens (dat hij won in 2013), Wie is de Mol? (waar hij al na één aflevering uitvloog in 2015, begin er maar niet meer over) en in mei/juni 2017 als teamcaptain in De Kleine Lettertjes.

Sinds 2015 is hij ook columnist voor NU.nl, eerst maandelijks en inmiddels op onregelmatige basis (als de actualiteit erom vraagt).

Pieter is geboren op 20 september 1984, getrouwd en heeft drie kinderen. Hij woont in Nijmegen.

Cabaret voorstellingen van Pieter Derks

  • Voor wat het waard is (2018 - 2020)
  • Spot (2016 - 2017)
  • Zo goed als nieuw (2014 - 2016)
  • Een Oudejaars (2013)
  • Van Nature (2013)
  • Het werd ook weleens tijd (2010 - 2012)
  • Waan (2008-2009)
  • Dat zal je nog verbazen (2006)

Video Pieter Derks

Pieter Derks vertelt waarom Nederland niet bedoeld is om in te wonen.

Recensies Pieter Derks

NRC HANDELSBLAD
★★★★★
'Die onderwerpen vormen een thematisch slim samenhangende reeks geslepen grappen, scherpe observaties, verrassende wendingen en ongemakkelijke denkpauzes: intelligent bedacht, puntig geformuleerd, in hoog tempo gespeeld. (Alleen de recensent die te veel cabaret ziet, zal opwerpen dat hij die grapjes over citymarketing wel vaker heeft gehoord.) Om het publiek op adem te laten komen zingt Derks twee relativerende, gevoelvolle liedjes. Bij elkaar maakt het Voor wat het waard is tot een flonkerende en steengoede voorstelling, de beste die Derks tot nu maakte.' Ron Rijghard
 
DE VOLKSKRANT
★★★★☆
'Wat leveren we in van ons vermogen om zélf na te denken over de waarde van dingen als we ons over geven aan onze obsessie met online reviews en feedback? Aan dat onderwerp verbindt hij twee liedjes en bijna al zijn kritische bespiegelingen op de thema’s van de tijd – zijn specialiteit.' Gidi Heesakkers
 
TELEGRAAF
★★★★☆
'Hoewel je bij de vrij ingetogen Derks geen emotionele erupties of ronkende tirades hoeft te verwachten, neemt hij ook zeker geen blad voor de mond en komen er in hoog tempo best pittige grappen voorbij. Zijn persoonlijke rode draad weet hij steeds weer moeiteloos met de actualiteit te verbinden en scherp engagement wordt afgewisseld met luchtigere onderwerpen als de bizarre marketingstunts rondom shampoo en gemeentes.' Esther Kleuver
 
TROUW
★★★☆☆

'De Nijmeegse komiek opent sterk. Hij vertelt over de kinderchirurg die zijn te vroeg geboren dochtertje opereerde. Als de baby eindelijk naar huis mag, heeft de chirurg een laatste vraag: "Wat vonden jullie van onze zorg?". Deze anekdote vormt de aanleiding voor een scherpe analyse van onze hedendaagse obsessie met recensies en feedback. Derks herkent hierin het marktdenken in zowel de zorg als het onderwijs, waar alles tegenwoordig draait om klantgerichtheid en meetbaarheid. Met een paar slimme voorbeelden laat hij zien hoe problematisch deze gedachtegang is.' Ivo Niewenhuis

Ontdek alle cabaretiers van Nederland

Deze website is een verzamelplek van informatie over het Nederlandse aanbod aan cabaretiers.
Lees en leer over de grote namen, maar ook over de kleinere opkomende acts en artiesten.
Staat er een artiest nog niet tussen? Geef het dan door via ons contactformulier.